dinsdag

13.11.2018

20:15

Podium - Film

Shadow World

Johan Grimonprez - docufilm, 2016

In de documentaire Shadow World, gebaseerd op het boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade (2011) van de Zuid-Afrikaanse politicus Andrew Feinstein, wordt de business van de wereldwijde wapenhandel ontrafeld: winsten lopen in de miljoenen dollars, maar verliezen aan mensenlevens worden flagrant genegeerd.

Grimonprez interviewde mensen die vanuit hun werkveld geconfronteerd werden met de schaduwmachthebbers. Het is een breed gezelschap, onder wie zich niet alleen journalisten en mensenrechtenactivisten bevinden, maar ook advocaten, filosofen en zelfs een enkele wapenhandelaar. De internationale wapenhandel is dusdanig verweven met het politieke systeem, dat hij niet meer te ontrafelen valt. Wanneer andersdenkende regeringen een nieuw bestel proberen op te bouwen, schakelt de wapenlobby de (vooral westerse) mogendheden in om die regeringen met brute efficiëntie te saboteren. Want wie de immens lucratieve wapenhandel dwarsboomt, moet het bekopen.

De Belgische videokunstenaar en regisseur Johan Grimonprez (°1962) verwierf internationale bekendheid met zijn essayistische film Dial H-I-S-T-O-R-Y (1997) en semidocumentaire Double Take (2009). In maart 2018 ontving hij voor Shadow World een Ultima voor Beste Vlaamse documentaire 2017.

De documentaire wordt gevolgd door een nagesprek.

Shadow World is een vlijmscherp betoog over de even schimmige als innige verhouding tussen de wereldpolitiek en de wapenindustrie. Alleen al de enorme verscheidenheid aan sterke sprekers verleent de film overtuigingskracht. De Volkskrant****

Als maker slaagt Grimonprez erin een balans tussen waarheid en schoonheid te vinden. Hoewel het een verhaal is waarvoor velen liever willen wegkijken, is het toch een film die je wil zien. De Wereld Morgen

organisatie: CC en Vormingplus Limburg

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€9,00
+60€9,00
-26 / abo / groep€9,00