donderdag

25.04.2019

20:15

Podium - Klassiek

Rusquartet

N. Rimsky-Korsakov, A. Lyadov, A. Borodin, A. Glazunov, L. Andriessen, P.I. Tchaikovsky - cd-presentatie

Extra in de schijnwerper zetten we dit seizoen het Rusquartet, een goed bewaard geheim uit Moskou! CC Maasmechelen volgt dit ensemble van topniveau al enige tijd en in de zomers van 2017 en 2018 nam dit kwartet in Leut de integrale strijkkwartetten van Tchaikovsky op.

Sinds de oprichting van het Rusquartet aan de Tchaikovsky Academie in 2001 boekte dit kwartet grote successen. Zo won het in 2006 de eerste prijs in Rheinsberg in een competitie ter ere van Sjostakovtisj’ 100ste verjaardag en behaalde het de eerste prijs op het 8ste Sjostakovitsj Internationaal Strijkkwartet Concours in Moskou in 2008. Sinds 2016 is Rusquartet een vaste gast op het Nederlandse Orlando Festival, waar het een breed en gevarieerd repertoire uitvoert.

Het Rusquartet stelt zich in onze concertreeks voor met de uitvoering van strijkkwartet nr. 2 en nr. 3 van Tchaikovsky in twee cd-presentatieconcerten. Deze componist toont zich in zijn kwartetten, die zowel lyrisch als hoogst dramatisch zijn, van zijn meest vooruitstrevende kant.

In dit tweede concert, het eerste vidnt plaats op 22 november 2018, brengt Rusquartet naast het tweede strijkkwartet van Tchaikovsky, een intrigerende primeur: het strijkkwartet op het thema B-la-F. Rimsky-Korsakov, Lyadov, Borodin en Glazunov schreven elk een deel als geschenk voor de keizerlijke muziekuitgever Mitrofan Belyayev.

Wie kan ons beter inwijden in dit collector’s item dan het Rusquartet?

Strijkkwartet op het thema ‘B-la-F’ van N. Rimsky-Korsakov, A. Lyadov, A. Borodin, A. Glazunov
L. Andriessen - Garden of Eros
P.I Tchaikovsky - Strijkkwartet nr. 2

Xenia Gamaris: viool - Anna Yanchishina: viool - Ksenia Zhuleva: altviool - Peter Karetnikov: cello

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€15,00
abo / groep€14,00
-26€13,00