donderdag

22.11.2018

20:15

Podium - Klassiek

Rusquartet

W. A. Mozart, P.I. Tchaikovsky - cd-presentatie

Extra in de schijnwerper zetten we dit seizoen het Rusquartet, een goed bewaard geheim uit Moskou! CC Maasmechelen volgt dit ensemble van topniveau al enige tijd en in de zomers van 2017 en 2018 nam dit kwartet in Leut de integrale strijkkwartetten van Tchaikovsky op.

Sinds de oprichting aan de Tchaikovsky Academie in 2001 boekte dit kwartet grote successen. Zo won het in 2006 de eerste prijs in Rheinsberg in een competitie ter ere van Sjostakovtisj’ 100ste verjaardag en behaalde het de eerste prijs op het 8ste Sjostakovitsj Internationaal Strijkkwartet Concours in Moskou in 2008. Sinds 2016 is Rusquartet een vaste gast op het Nederlandse Orlando Festival, waar het een breed en gevarieerd repertoire uitvoert.

Het Rusquartet stelt zich in onze concertreeks voor met de uitvoering van strijkkwartet nr. 2
en nr. 3 van Tchaikovsky in twee cd-presentatieconcerten. Deze componist toont zich in zijn kwartetten, die zowel lyrisch als hoogst dramatisch zijn, van zijn meest vooruitstrevende kant.

In het eerste concert wordt het derde strijkkwartet van Tchaikovsky gecombineerd met het Requiem van Mozart in een indrukwekkende transcriptie door Mozarts tijdgenoot Peter Lichtenthal. De vier strijkers lenen zich perfect voor de prachtig verweven polyfonie en het Rusquartet slaagt erin het werk dezelfde impact en ontroering te geven. Kom kennismaken met het bijzondere Rusquartet!

W. A. Mozart - Requiem KV 626 - transcriptie voor strijkkwartet door Peter Lichtenthal
P.I. Tchaikovsky - Strijkkwartet nr. 3

Xenia Gamaris: viool - Anna Yanchishina: viool - Ksenia Zhuleva: altviool - Peter Karetnikov: cello

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€15,00
abo / groep€14,00
-26€13,00