donderdag

14.03.2019

20:15

Podium - Klassiek

Romina Lischka

La viole d’harmonie

De Oostenrijkse gambiste Romina Lischka maakte kennis met de viola da gamba toen ze dertien was. Op dat moment studeerde ze gitaar in haar geboortestad Wenen. Aangetrokken tot de oude muziek nam ze gambalessen bij Jorge Daniel Valencia en volgde ze meestercursussen bij Wieland Kuijken en Jordi Savall. In 2004 werd Lischka geselecteerd om deel te nemen aan de Académie Européenne d'Ambronay o.l.v. Christophe Rousset.

In 2016 trad ze een eerste maal op in onze kamermuziekreeks, samen met Sofie vanden Eynde. Het virtuoze programma balanceerde perfect tussen emotionele diepgang en smaakvolle frivoliteit. Dit seizoen imponeert Lischka met haar warm en ravissant gambaspel tijdens een soloprogramma in de Sint-Remigiuskerk te Vucht.

Het vroege solorepertoire voor viola da gamba kenmerkt zich door een akkoordische manier van spelen. In Engeland lieten componisten zich door luitmuziek en begeleide liederen inspireren. Dit leidde tot het lyrarepertoire dat in tabulatuur genoteerd werd. Ook in Frankrijk was deze vorm van notatie in de tweede helft van de 17de eeuw nog in zwang. Enkel Demachy getroostte zich de moeite om zijn Pièces de Viole in beide manieren van notatie uit te geven.

Lischka's warmly expressive gamba doesn't entirely hog the limelight in this seductive French programme. Ravishingly interwoven suites by Sainte-Colombe and de Visee encourage the solo theorbo to enthral too. Paul Riley

T. Hume - Pavin, Life, Good Again, Captain Humes Pavin, Soldiers Galliard
Mr. Demachy - Suite en sol
Mr. Sainte Colombe - Suite en re

Romina Lischka: viola da gamba - foto: Marleen Nelen

Locatie Sint-Remigiuskerk Vucht
Aanvangsuur20:15
Prijs€14,00
abo / groep€13,00
-26€12,00