woensdag

15.01.2020

20:15

Podium - Klassiek

Roeland Hendrikx & Boho Strings o.l.v. David Ramael

Rule Brittania – Nieuwjaarsconcert

Roeland Hendrikx is één van de meest toonaangevende Belgische klarinettisten van het moment. Vorig seizoen was hij tweemaal te gast in de Sint-Pieterskerk. Dit seizoen wordt hij vergezeld door het veertienkoppige strijkorkest Boho Strings onder leiding van dirigent David Ramael voor een feestelijk en verrassend nieuwjaarsconcert met muziek die onbekommerd melancholisch is.

In weerwil van de stereotiepe Britse gereserveerdheid is Engelse muziek sinds mensenheugenis onbevangen, ongebreideld expressief en nostalgisch naar een verleden dat niet meer bestaat; hoe idyllisch ook, er gaapt altijd iets duisters en dieps tussen de noten. Als het spook van de Brexit is verdwenen, zullen de melancholie en nostalgie, die Britse muziek van oudsher dooraderen, een levend zeer worden.

Het centrale Larghetto uit Elgars Serenade voor Strijkers zit verankerd in het Britse collectieve geheugen. Hoewel Gerald Finzi de Bagatelles als middagvermaak tijdens de oorlogsjaren schreef, is het wonderbaarlijk innige muziek. Gustav Holsts
St. Paul’s Suite is ‘British to the bone’: melodisch, melancholisch, vermengd met volksmelodieën en zelfs een korte cameo van de overbekende Engelse traditional Greensleeves. Finzi’s geniale klarinetconcerto is niet minder gevoelvol dan de andere werken op het programma, maar er zitten al vonkjes modernisme in.

Een bijzonder, feestelijk nieuwjaarsconcert!

E. Elgar - Serenade voor Strijkers Op. 20
G. Finzi - Five Bagatelles
G. Holst - St. Paul’s Suite
G. Finzi - Concerto voor klarinet en strijkers

Roeland Hendrikx: klarinet - Boho String o.l.v. David Ramael: precieze bezetting wordt later bekend gemaakt - foto Roeland Hendrikx: Diego Franssens - foto David Ramael: Nana Ramael

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€16,00
abo / groep€14,00
-26€10,00