donderdag

30.11.2017

20:15

Podium - Klassiek

Pavel Haas Quartet

I. Stravinsky, M. Ravel, A. Dvořák

Sinds zijn overwinning in 2005 op het Paolo Borciani Concours in Italië geniet het Pavel Haas Quartet de reputatie van één der meest invloedrijke kamermuziekensembles. Het kwartet concerteert wereldwijd in tal van vooraanstaande concertzalen en wordt telkens met grote lof onthaald: the perfect fusion of virtuosity and profundity (The Times).

Het in Praag gevestigde strijkkwartet studeerde de afgelopen jaren bij leden van geroemde kwartetten, zoals Quartetto Italiano, Amadeus Kwartet, Borodin Quartet en Quatuor Mosaïques. Ook met de legendarische violist Milan Škampa van het Smetana Quartet onderhoudt het een genegen relatie. Pavel Haas Quartet neemt exclusief op voor het Tsjechische label Supraphon. In 2015 kreeg de opname van Smetana’s eerste en tweede strijkkwartet een Gramophone Award voor Best Chamber Music Recording. Het kwartet ontving deze prestigieuze award voor maar liefst vier verschillende opnames, waaronder Dvořáks twaalfde en dertiende strijkkwartet, door The Sunday Times bekroond met vijf sterren: In this repertoire, they are simply matchless today.

In de Sint-Pieterskerk staat het veertiende en laatste strijkkwartet van Dvořák op het programma, naast Ravels strijkkwartet in F, een werk dat op grote bewondering van Debussy kon rekenen. Openen doet het Pavel Haas Quartet met Stravinsky’s korte, maar energieke en ingenieuze Concertino met virtuoze partij voor de eerste violist. Dit concert van Pavel Haas Quartet is er ééntje om naar uit te kijken!

Their sound is, as always, immediately recognisable – partly due to the sheer richness of timbre but also the sense of four personalities at play… at times it’s hard to believe you are in the presence of only four players, so intense is the sound. Gramophone

I. Stravinsky - Concertino voor strijkkwartet
M. Ravel - Strijkkwartet in F
A. Dvořák - Strijkkwartet nr. 14 in A Op.105

Veronika Jarůšková: viool - Marek Zwiebel: viool - Radim Sedmidubský: altviool - Peter Jarůsek: cello

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€17,00
abo / groep€16,00
-26€14,00