woensdag

07.02.2018

20:15

Podium - Klassiek

Oxalys

Debussy’s triosonate: T. Takemitsu, J. Jongen, A. Van Parys, A. Bax, C. Debussy

Opgericht in 1993 in de schoot van het Brusselse conservatorium groeide Oxalys uit tot een kamermuziekensemble met een uitgesproken profiel en een sterke internationale reputatie. Zijn repertoire is scherp gesteld op de belle époque (1870-1930), van waaruit het ensemble zowel terug- als vooruitblikt. Jaar na jaar brengt Oxalys kwaliteitsvolle concerten en opnames, die met zorg en cultuurhistorisch inzicht samengesteld worden, wat in 2016 bekroond werd met de Klara Muziekprijs voor Beste Ensemble van het Jaar.

In 2018 herdenken we Debussy naar aanleiding van de 100ste verjaardag van zijn overlijden. Oxalys doet dat met een verrassend programma, dat een ode is aan het unieke kleurenprisma waarmee Debussy zijn composities vormgaf. Centraal staat zijn triosonate (1916) voor de in zijn tijd bijzondere bezetting van fluit, altviool en harp, waarmee hij een totaal nieuw klankconcept schiep. Oxalys vroeg de Vlaamse componiste Annelies Van Parys om een trio voor dezelfde bezetting te schrijven. Hoewel er in die honderd tussenliggende jaren een wervelwind aan invloeden en stijlen over het Europese continent raasde, hebben beide werken omwille van een gemeenschappelijke fijngevoeligheid voor kleur en timbre meer raakvlakken dan op het eerste gezicht vermoed wordt.

Perfect daarbij aansluitend brengt Oxalys het harptrio van de Japanse klankentovenaar Tore Takemitsu, wiens And then I knew ‘twas Wind beschouwd kan worden als een eind 20ste-eeuwse verklanking van Debussy’s kleurenwereld.

T. Takemitsu - And then I knew ‘twas Wind
J. Jongen - Danse Lente, Op. 56
A. Van Parys - Trio
A. Bax - Fantasy Sonata
C. Debussy - Sonate

Toon Fret: fluit - Elisabeth Smalt: altviool - Annie Lavoisier: harp - Marco Borggreve: foto

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€13,00
+60€12,00
-26 / abo / groep€11,00