vrijdag

04.05.2018

19:45

Podium - Concert

Monik Tenday en Sam Tshabalala & band

Openingsconcerten Afrika Filmfestival Maasmechelen 2018

 

Monik Tenday opent om 19.45 uur de expo van Yasser Booley in Galerie XL.
Om 21 uur spelen Sam Tshabalala & band een concert in de schouwburg.

Monik Tenday, afkomstig uit R.D. Congo, is zangeres, gitariste, songwriter en performer. Na haar middelbare studies in Lubumbashi en Kinshasa studeerde zij muziek aan het Institute National des Arts (I.N.A.) in Kinshasa. Sinds 2008 is zij aan dit instituut ook docent klassieke gitaar.
In 2008 bracht Monik Tenday haar eerste album Watching you uit. Een jaar later ontving ze een award voor culturele verdienste en bracht ze de cd L’Envol uit. Haar muziek is een eigenzinnige mix van Congolese rumba, folk en klassiek. Haar songs zijn geëngageerd en doordrongen van humor, nostalgie en hoop.
Optredens op prestigieuze podia overal in Afrika verleenden haar de bijnaam Queen Africa.
Nu is ze klaar om ook Europa te veroveren.

Sam Tshabalala geldt als één van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse componisten. Zijn internationale carrière begon in Frankrijk en Amerika aan het eind van de jaren '70,  met de groep Malopoets.
Tijdens een Europese tournee in 1989 besloot Sam Tshabalala, omwille van de apartheid in zijn land, in ballingschap te gaan in Parijs. Daar richtte hij in 1993 samen met 3 andere topmusici uit de Afrikaanse muziekscène de groep Sabeka op. De band werd meteen uitgenodigd om Nelson Mandela in Parijs te verwelkomen. De jaren erna volgden optredens in heel Europa.
Het kwartet tekende in 2006 en 2007 present op verschillende Womad-festivals en werkte  samen met o.a. Peter Gabriel.  Het repertoire van Sam Tshabalala is geïnspireerd op de Zuid-Afrikaanse culturele diversiteit. Hij schrijft teksten in Zulu, Sotho, Tswana, Shangaan en  Engels. Terugkerende thema’s zijn het leven in het hedendaagse Zuid-Afrika en de townships.

Sam Tshabalala wordt in Maasmechelen begeleid door topmuzikanten Jacques Djeyim (solo gitaar,zang), Patrick Bebey (percussie, piano, zang) en Cali Kamga (achtergrondzang en ex backing vocal Youssou N'Dour).

Jacques Djeyim is afkomstig uit Kameroen. Tijdens zijn carrière als muzikant werkte hij samen met o.a. The Wailers, Manu Dibango, Papa Wemba, Princesse Erika, Busi Mhlongo, Mbamina. Patrick Bebey speelde in de bands van Miriam Makeba, Mory Kanté, Charlélie Couture, Papa Wemba, Roy Ayers, Lokua Kanza, John Williams ... Een topconcert!

 

organisatie: GROS, CC Maasmechelen, Africalia, Vormingplus Limburg i.s.m. vtbKultuur en De Bolster
foto Sam Tshabalala: B. Clarke

Locatie Galerie XL
Aanvangsuur19:45
Prijs€12,00
+60€12,00
-26 / abo / groep€10,00