woensdag

07.11.2018

20:15

Podium - Klassiek

Marietta Petkova

F. Chopin, C. Debussy - Deel 1

De Bulgaarse pianiste Marietta Petkova wordt gezien als een fenomeen aan het klavier. Ze is in staat de luisteraar in de ziel te raken. Spirituele diepgang, virtuositeit en veelzijdigheid zijn bij haar samengesmolten tot waarachtig kunstenaarschap, waardoor ze door pers en publiek met open armen wordt ontvangen.

In navolging van haar succesvol concert in 2015 in de kamermuziekreeks van CC Maasmechelen, met de preludes van Scriabin en Chopin, brengt ze nu alle 24 preludes van Debussy verdeeld over twee concerten en twee seizoenen. Dit schitterende hoogtepunt uit de pianoliteratuur is voor Marietta Petkova de ideale manier om de 100ste sterfdag van Debussy te gedenken.

Elke prelude is door Debussy voorzien van een titel, zoals Het meisje met het linnen haar, De gezonken kathedraal of De dans van Puck. Deze titels staan echter niet aan het begin van het werk, maar op het einde ervan. De muziek komt dus op de eerste plaats en de titel is niet bedoeld als een beschrijving van een beeld. De preludes van Debussy worden gecombineerd met ballades van Chopin, misschien wel één van de meest uitdagende werken voor piano.

Laat je overdonderen door het fenomenale pianospel van Marietta Petkova.

Eén van de grootste pianisten van deze tijd. Ze heeft een voorkomen dat even mooi als mysterieus is, ze heeft een aansprekend persoonlijk verhaal, en ze speelt met een bovennatuurlijke intensiteit (..). Haar concerten zijn gebeurtenissen van opperste concentratie, meditatie, een gedeeld verlangen. Het zijn gebeurtenissen die een leven verrijken, die de betekenis van de muziek lijken te veranderen (..). Zij maakt de gelukkige toehoorders deelgenoot van een persoonlijke zoektocht, een persoonlijk leven, een persoonlijke emotie, een persoonlijke visie. Luister

F. Chopin - 4 Ballades
C. Debussy - 12 Préludes Livre 1

Marietta Petkova: piano - foto: Mike Van den Toorn

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€15,00
+60€14,00
-26 / abo / groep€13,00