zondag

23.09.2018

17:00

Expo - Beeldende Kunsten

Koen Broucke

De transformatie van het slagveld

Opening expo zondag 23 september 2018 - 17 uur

Koen Broucke (1965, Sint-Amandsberg) is een veelzijdig kunstenaar. Hij geeft vorm aan zijn unieke universum door middel van beeld, tekst en muziek en het resultaat is ongelooflijk fascinerend. Bewegend tussen werkelijkheid en verbeelding, historische feiten en fantasie is zijn werk een zelfgeschreven scenario, waarin historische figuren en fictieve personages tot leven komen. Met zijn tekeningen, schilderijen en performances heeft Koen Broucke een kenmerkende eigen stijl ontwikkeld, waarmee hij een bijzondere plaats in het landschap van de hedendaagse Belgische kunst heeft verworven.

Een dichteres, een dichter-cameraman en een filosofe: wat hebben ze gemeen? Ze gingen met kunstenaar-historicus Koen Broucke wandelen op een slagveld. Broucke documenteert deze wandelingen in een nieuwe reeks schilderijen en nodigt zijn wandelpartners Charlotte Van den Broeck, Jess De Gruyter en Alicja Gescinska uit om een eigenzinnige bijdrage aan de tentoonstelling te leveren.

Koen Broucke bestudeert slagvelden. Lafelt (Vlijtingen) bijvoorbeeld, eens het tafereel van de bloedigste slag ooit op Limburgs grondgebied, is nu een prachtig glooiend en vredevol landschap. Wat is er nog van vroeger, wat is er nu? De natuur overwoekert en strijkt de pooien glad. Of is het de tijd? De tijd die de natuur haar werk laat doen?

Deze expo kadert in het doctoraatsonderzoek in de kunsten De ondraaglijke vreugde van de beelden. Naar een intuïtieve, tekenkundige methode bij het onderzoeken van historische beelden van Koen Broucke (Glasgow School of Art, KU Leuven, LUCA Gent).

 

Inleiding Fernand Haerden

Expoperiode: maandag 24 september t/m zaterdag 17 november 2018

BOX, Galerie Oost

Openingsdagen en -uren: ma t/m vr: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 20 uur, za: van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur (gesloten op zondagen en op 2 en 18 oktober, 1, 2 en 15 november). Tijdens de openingsdagen in de herfstvakantie sluit de expo om 17 uur.

Gratis toegang

foto: Timoti Vandebriel

Locatie Cultuurcentrum
Timing17:00