donderdag

08.11.2018

20:15

Lezingen - Venster op de Wereld

Jan Lantmeeters - Venster op de Wereld

Fliegerschieβschule Asch

Eind 1916 beslisten de Duitsers om in Midden-Limburg een Fliegerschießschule (vliegerschietschool) met een groot schietveld op te richten, dat zich uitstrekte over het grondgebied van de gemeenten As, Genk, Mechelen-aan-Maas, Zutendaal, Opglabbeek, Houthalen, Gruitrode, Meeuwen en Peer. De totale oppervlakte van dit schietveld bedroeg meer dan 80 vierkante kilometer. Bij dit schietveld werd in 1917 in As een vliegveld aangelegd.

In de Fliegerschieβschule Asch leerden waarnemers in een opleiding van twee weken te schieten, bombarderen, fotograferen en observeren vanuit een vliegtuig. Het was een zeer modern opleidingscentrum, waarvan de permanente constructie bestond uit negen vliegtuighangars en meer dan 25 gebouwen. Het daarbij horende schietveld, Schieβplatz Asch met een oppervlakte van 98 km², dat zich ook uitstrekte tot op de Mechelse heide, behoorde tot één van de grootste van zijn tijd en was uniek in Europa.

Na WOI richtte het Belgische Militair Vliegwezen er een vliegschool in, waar een 300-tal Belgische piloten werden opgeleid.
Door de uitbreiding van de Genkse steenkoolmijnen verhuisde deze opleiding in 1924 naar het West-Vlaamse Wevelgem. Enkel de Kasino (officiersmess) en drie bijgebouwen bleven bewaard en werden in 1926 omgebouwd tot Kinderkolonie.

Het is honderd jaar geleden dat de Duitsers het vliegveld van Asch (As) in gebruik hebben genomen. Jan Lantmeeters (°1962) uit Genk deed er gedurende 20 jaar research over en schreef naar aanleiding van de herdenking het boek Vliegveld Asch.

Tip: bezoek deze lezing in combinatie met de tentoonstelling over 100 jaar Wereldoorlog I - Oorlogsmachinerie en bevrijding, die in het najaar te zien is in onze exporuimtes.

organisatie: CC, Vormingplus Limburg, Dienst Erfgoed i.s.m. vtbKultuur, De Bolster, de bibliotheek en Davidsfonds Maasmechelen  

 

foto: archief Jan Lantmeeters

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€9,00
abo / groep€9,00
-26€9,00