vrijdag

14.01.2022

20:15

Podium - Klassiek

Hathor Consort & Pluto-ensemble

Voyces & Viols II - Nieuwjaarsconcert

Voor dit evenement heb je een Covid Safe Ticket (CST) nodig. Meer info over CST kan je hier nalezen.

De madrigaalfantasie, een nieuwe muziekpraktijk die aan het begin van de 17de eeuw in Engeland werd ontwikkeld door de componisten Giovanni Coprario, Thomas Lupo en John Ward, leidde tot een grote muzikale invloed op het gamba-consortrepertoire van de hele 17de eeuw.
Deze was gebaseerd op Italiaanse madrigalen, die op bepaalde plaatsen op identieke wijze werden overgenomen en aangepast voor instrumenten zonder tekst, de basis vormden voor de latere consortfantasia. Hierin bleven de vocaal-madrigalistische effecten behouden, maar werd de oorspronkelijke vocale polyfonie verrijkt door de instrumentale onafhankelijkheid van woorden. Coprario was de leidende figuur in de ontwikkeling van deze parodietechnieken en het vrij gebruiken van de vorm.

Dit programma leidt je langs de mooiste madrigalen met diepgaande gedichten van Petrarca en Guarini, maar ook langs lichtvoetige villanella en canzonetta, en de fantasieën daarop geïnspireerd.

De loepzuivere zangstemmen van het Pluto-ensemble worden voor dit feestelijke nieuwjaarsconcert vergezeld door de authentieke snarenklanken van zes gambisten van Hathor Consort onder leiding van Romina Lischka. Lischka mocht recent nog de Ultima voor muziek 2020 in ontvangst nemen. 

Madrigaalfantasieën à3, à4, à5, à6 van G. Coprario, Th. Lupo, J. Ward
Madrigalen, Canzonetta & Villanella van Marenzio, Anerio, Bassano, De Monte, Vecchi

Pluto-ensemble: Marnix De Cat: contratenor en artistieke leiding - Celine Scheen, Lieselot de Wilde: sopranen - Charles Daniels, Tore Denys: tenoren - Harry Vander Kamp: bas
Hathor Consort: Romina Lischka: discant gamba en artistieke leiding - Thomas Baeté, Joshua Cheatham, Liam Fennelly, Irene Klein, Nicholas Milne: gamba’s - foto Marnix De Cat: Yves Gervais

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€20,00
abo / groep€16,00
-26€10,00