dinsdag

27.11.2018

20:15

Lezingen - Venster op de Wereld

Frans Medaer - Venster op de Wereld Venster op de wereld

Oorlog en Vrede in de Maaslandse regio

Frans Medaer, gepensioneerde leerkracht, historicus en begenadigd verteller, is voorzitter van Unicef regio Maasland, verantwoordelijke van Child Focus Maasland en projectleider van Boodschap voor een Betere Wereld.

Hij vertelt in deze rijk geïllustreerde lezing over de Maaslandse regio tijdens De Groote Oorlog. Komen zeker aan bod: het verhaal van de elektrische draad, fragmenten uit brieven van en aan oorlogsmeters, brieven van frontsoldaten, censuur, oorlogsmonumenten, verhalen over gesneuvelden en teruggekeerden, de Slag der Zilveren Helmen, het leven in de Maaslandse dorpen, leven aan en achter het IJzerfront, de gasaanvallen, de Spaanse griep en bijzondere voorvallen zoals de 'levensreddende kogel'.

De sfeer van ‘14-‘18 wordt des te indringender weergegeven door het concert van het Meeswijker Mannenkoor Sint-Cecilia. Zij zingen liederen die toen ten gehore werden gebracht bij o.a. het Kerstbestand. De immer ontroerende Last Post roept de sfeer op van de dagelijkse ceremonie aan de Menenpoort in Ieper.

Na de Groote Oorlog scandeerde de hele wereld ‘Nooit meer Oorlog!’, maar blijvende vrede is er helaas nergens gekomen. Frans Medaer maakt er zijn levenswerk van om de Boodschap voor een Betere Wereld te verspreiden in alle talen. Op dit moment bestaat deze vredeswens in bijna 800 talen en dialecten.

Tip: bezoek deze lezing in combinatie met de tentoonstelling over 100 jaar Wereldoorlog I - Oorlogsmachinerie en bevrijding, die in het najaar te zien is in onze exporuimtes.

 

organisatie: CC, Vormingplus Limburg, Dienst Erfgoed i.s.m. vtbKultuur, De Bolster, Davidsfonds Maasmechelen en de bibliotheek

foto: Jill Lecok

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€9,00
+60€9,00
-26 / abo / groep€9,00