woensdag

10.10.2018

20:15

Podium - Klassiek

Ensor Strijkkwartet

Verklärte Nacht

Het Ensor Strijkkwartet, opgericht in 1990, is al sedert 1997 een vaste muzikale gast in onze kamermuziekreeks. Het Ensor Strijkkwartet profileert zich als een ensemble dat de hele kwartetliteratuur van klassiek tot hedendaags wil vertolken. Dit seizoen bijt het kwartet zich vast in het meesterwerk voor sextetbezetting van Arnold Schönberg, Verklärte Nacht.

Johannes Brahms was al veertig, toen hij in 1873 na enkele pogingen zijn strijkkwartet Op. 51 nr. 2 voltooide. Dit maakt de vormelijke perfectie en het intiem lyrische van het werk des te aangrijpender. Met het sextet Verklärte Nacht, gebaseerd op het gedicht van Richard Dehmel, verliet Schönberg in 1899, geïnspireerd door zijn leraar Alexander Zemlinsky, het strenge pad van Johannes Brahms, in de richting van Richard Wagner met een gloedvolle bewondering voor alles wat met deze laatste te maken had.

Dat deze twee bijzondere composities tijdens dit concert samen te beluisteren zijn, ligt dan ook voor de hand en geeft een duidelijk beeld van de veranderende muziektaal tijdens de eeuwwisseling.

J. Brahms - Strijkkwartet Op. 51 nr. 2
A. Schönberg - Strijksextet Op. 4 Verklärte Nacht

Eric Robberecht: viool - Francis Reusens: viool - Frans Vos: altviool - Steven Caeyers: cello -  Kris Hellemans: altviool - Johannes Burghoff: cello - foto: Invisible Pictures

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€15,00
+60€14,00
-26 / abo / groep€13,00