dinsdag

16.10.2018

20:15

Podium - Klassiek

Elise Caluwaerts, Kim Van Den Brempt & Roeland Hendrikx

Auf dem Felsen

De ravissante coloratuursopraan Elise Caluwaerts en pianist Kim Van Den Brempt staan eindelijk opnieuw in ons programma, nadat hun concert in het voorjaar van 2016 geannuleerd werd. Voor de gelegenheid laten ze zich vergezellen door klarinettist Roeland Hendrikx, die ook later dit seizoen het podium in de Sint-Pieterskerk te Leut betreedt. Het trio brengt een prachtig en ontroerend romantisch programma.

Als opening van het concert vertolkt dit trio het meeslepende Der hirt auf dem Felsen van Schubert, een drieluik waar de lof wordt gezongen van de natuur, de eenzaamheid en de hoop. Is het het verlangen op een wedergeboorte of de hoop op het paradijs?

Die andere romantische ziel, Gustaf Mahler, heeft misschien het antwoord. In zijn vierde symfonie maakt hij een muzikale verbeelding van een feest in de hemel. Het laatste deel hiervan - de dansende engeltjes incluis - wordt als slot van het concert gebracht in een prachtige versie voor sopraan, klarinet en piano.

Eerder solistisch klinken klarinet en piano in de Fantasiestücke van Schumann. In zijn hoogromantische stijl klinken deze Stücke als liederen zonder woorden, waar de poëtische expressie, de ongelimiteerde verbeelding en Schumanns hoogstpersoonlijke emoties de vrije loop krijgen. Voor de Deense componist Niels Gade vormde dit werk de inspiratiebron voor zijn eigen reeks van  Fantasiestücke

Ter afwisseling brengt Elise Caluwaerts nog een aantal pareltjes uit het gigantische liedrepertoire van Schubert en geeft Kim Van den Brempt nog enkele solowerken cadeau van Clara Schuman en Edward Grieg.

Het wordt zonder twijfel een concert dat je niet onberoerd zal laten.

Programmawijziging: De Duitse liederen van Spohr worden vervangen door Wir geniessen die himmlischen Freuden van G. Mahler.

F. Schubert - Der Hirt auf dem Felsen Op. 129 - naar het gedicht Der Berghirt van W. Müller
R. Schumann - Fantasiestücke Op. 73 voor piano en klarinet
E. Grieg - Lyrische Stücke
F. Schubert - Im Frühling  en Auf dem Wasser zu zingen
C. Schumann - Ballade Op. 6, nr. 4
N. Gade - 4 Fantasiestücke Op. 43 voor klarinet en piano
G. Mahler - Wir geniessen die himmlischen Freuden uit de 4de symfonie (arr. voor klarinet, sopraan en piano van Arnon Zimra)

Elise Caluwaerts: sopraan - Kim Van Den Brempt: piano - Roeland Hendrikx: klarinet - foto Caluwaerts: Lalo Gonzalez - foto Van Den Brempt: Isabelle Françaix - foto Hendrikx: Diego Franssens

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€15,00
abo / groep€14,00
-26€13,00