donderdag

17.05.2018

20:15

Podium - Klassiek

Clematis Ensemble

A Quatro Violini: van Gabrieli tot Legrenzi

Het Belgische Clematis Ensemble werd in 2001 opgericht door de Brugse violiste Stéphanie de Failly en heeft het nobele doel het minder bekende repertoire van de 17de eeuw uit te voeren.

In het concertprogramma A Quatro Violini vieren de muzikanten van het Clematis Ensemble de creatie van de viool in het midden van de 16de eeuw. De viool opende immers heel wat deuren in de muziek; het was een fantastisch instrument, waarmee alles mogelijk leek. De violist kon het publiek ontroeren met hemelse melodieën en verbluffen met technische hoogstandjes. Dat werd in de 17de eeuw ook ondervonden door de kapelmeesters en muzikanten van de San Marco Basiliek in Venetië. Verrukt door de viool beoefenden ze een breed repertoire van Giovanni Gabrieli tot Giovanni Legrenzi. Vergezeld van de continuo werd de viool aangewend bij alle soorten gelegenheden in de kerk, de huiskamer, op bals en in de opera.

De strijkers van het Clematis Ensemble beheersen de 17de-eeuwse viooltechniek op een uitzonderlijk niveau en bewijzen dat met werk van de Italiaanse meesters Gabrieli, Rossi, Marini, Castello, Uccellini en Legrenzi, waarin de virtuoze stijl en de geliefde maar complexe echo-effecten zeker niet ontbreken. Clematis Ensemble laat de viool schitteren in al haar glorie. Een seizoenfinale om reikhalzend naar uit te kijken!

G. Gabrieli - Canzon II a 6
G. Gabrieli - Sonata a tre violini
S. Rossi - Sonata a quatro violini
B. Marini - Sonata nona
B. Marini - Sonata in Ecco
B. Marini - Canzon prima per quatro violini
D. Castello - Sonata decima terza
M. Uccellini - Sinfonia decima settima
G. Legrenzi - Sonata La Frangipana a 3
G. B. Buonamente - Sonata a quatro violini
G. Legrenzi - Sonata La Foscari
G. Legrenzi - Sonata La Zabarella
G. Legrenzi - Sonata prima

Stéphanie de Failly, Lathika Vithanage, Juliette Roumailhac, Amandine Solano: viool - Anaïs Ramage; fagot - Cyril Poulet: cello - Quito Gato: theorbe en gitaar - Brice Sailly: clavecimbel en orgel - foto: Laurent Becotruiz

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€17,00
+60€16,00
-26 / abo / groep€14,00