donderdag

07.10.2021

20:15

Podium - Klassiek

Brodsky Quartet

J.S. Bach, B. Britten, F. Schubert

Het Brodsky Quartet speelde sinds zijn oprichting in 1972 meer dan 3000 concerten op de beste podia ter wereld en werkte aan meer dan 60 opnames. Het Brodsky Quartet wordt beschouwd als één van de beste kwartetten van deze tijd. Met de nieuwe primarius Krysia Osostowicz speelt het viertal tijdens een tweedaagse opnieuw in Leut en gaat het met de strijkkwartetten van Benjamin Britten terug naar zijn basis. Daarnaast staan de mooiste kwartetten van Schubert geprogrammeerd.

Het centrale thema van de eerste avond is de dood. Bach zou zijn zes vioolsolo’s geschreven hebben kort na de onverwachte dood van zijn vrouw. Paul Cassidy’s arrangementen van deze sonates ontstonden tijdens de lockdown, een uniek momentum. Benjamin Britten schreef zijn derde kwartet op zijn sterfbed. Zijn gezondheid was zo slecht dat componist Colin Matthews stukken van de laatste beweging in zijn plaats moest schrijven. Schuberts meesterwerk Der Tod und das Mädchen ontleent de naam aan de trage tweede beweging, waarin Schubert thema’s verwerkt uit een eerder geschreven lied met gelijknamige titel, waarin een meisje worstelt met de dood. De componist schreef zijn veertiende strijkkwartet, terwijl hij zelf in de greep was van een ernstige ziekte. Het was alsof de meester de dood reeds aanvaard had.

Laat je overdonderen door dit krachtige programma in handen van het Brodsky Quartet. 

Programma donderdag 7.10
J.S Bach - Sonate voor viool in C (arr. Paul Cassidy)
B. Britten - Strijkkwartet nr. 3
F. Schubert - Strijkkwartet nr. 14 in d, Der Tod und das Mädchen

Programma vrijdag 8.10
J.S. Bach - Sonate voor viool in a (arr. Paul Cassidy)
F. Schubert - Strijkkwartet nr. 13 in a, Rosamunde
B. Britten - Strijkkwartet nr. 2

Krysia Osostowicz: viool - Ian Belton: viool - Paul Cassidy: altviool - Jacqueline Thomas: cello - foto: Sarah Cresswell

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€20,00
abo / groep€16,00
-26€10,00