woensdag

19.01.2022

20:15

Podium - Theater, Podium - Concert, Podium - Film

BERLIN

Ramble Song

Voor dit evenement heb je een Covid Safe Ticket (CST) nodig. Meer info over CST kan je hier nalezen.

In Ramble Song katapulteert BERLIN de muziek samen met het filmische naar het voorplan. In een reeks tableaus ontspint zich een poëtische zwerftocht vol schoonheid, maar ook teleurstelling. Ramble Song laveert tussen melancholie en zwarte humor, geïnspireerd door de figuur van de drifter - de nomade die een vorm van besluiteloosheid cultiveert en in elk van ons schuilt.

Op scène vinden we een theatrale installatie. Dit organisme in slaapmodus, met iets wat lijkt op een continu hoor- en zichtbare ademhaling, wordt leven ingepompt door middel van livemuziek en filmbeelden. De soundtrack gaat breed: met echo’s van nieuw-klassieke muziek maar evengoed stuwende krautrock en breed uitwaaierende synthgedreven soundscapes. De dagelijkse ruis tussen onze oren maakt hier even plaats voor een muzikaal universum dat in beeld wordt gekristalliseerd - en omgekeerd.

In Ramble Song staan vier muzikanten en één van de makers op het podium, aangevuurd door BERLINs huiscomponist. Peter Van Laerhoven maakte naam als filmcomponist bij o.a. Fien Troch en als rock- en popmuzikant (o.a. Monsoon en Woven Hand) en kleurt sinds het prille begin het muzikale universum van BERLIN mee in. Hij wordt live bijgestaan door Tim Coenen [o.a. Miet Warlop, The Go Find en Roadhouse Libra], Eric Thielemans (o.a. EARR, Chantal Acda en Ben Sluijs Quartet( en Tine Hubrechts (o.a. The Bear That Wasn’t). De voorstelling gaat vergezeld van een fysieke [vinyl] en digitale uitgave van de muziek.

Ramble Song kent een andere vorm dan voorgaand werk, maar is wel vintage BERLIN in het vernuftig puzzelen met (presentatie-)vormen om tot een krachtig geheel te komen. Aan elk project gaat een minutieus, langdurig onderzoek vooraf, steeds resulterend in unieke producties die een grote indruk nalaten.

De muziek van Ramble Song is verkrijgbaar na de voorstelling (op vinyl). Je vindt het album ook op de gekende digitale platformen (Spotify, Deezer, Apple Music,...). Zoek op 'Peter Van Laerhoven'.

Ramble Song is een buitenbeentje in het oeuvre van BERLIN: geen documentaire voorstelling, maar een filmconcert dat de blik naar binnen richt. […] Wil deze reeks eigenzinnige filmscènes eerst moeilijk een geheel vormen, dan begrijp je naderhand dat ze eerder tot introspectie dan interpretatie uitnodigen. Alsof de makers deze keer de sleutels aanreiken om je binnenwereld te documenteren. Dit werkje, zowel rouwritueel als acte de présence, laat zich meer voelen dan lezen.
Gilles Michiels in De Standaard

Terwijl de combinaties van cello, gitaren en drum aan je ribben blijven kleven, roept Ramble Song vragen op als: wat doe je als dezelfde weg zowel naar geluk als naar verdriet blijkt te leiden? Moeilijk te zeggen, maar als je een weg kan kiezen waarop je Ramble Song kan beleven – in de zaal of met de bijhorende vinylplaat: sla die gerust in. Je zal er geen spijt van krijgen.
Magali Degrande in Het Nieuwsblad

Vooral bij de stukken waarin de beat de overhand krijgt en het spelplezier afspat van de inventieve drummer Eric Thielemans. Zeker als de intensiteit en de gitaarnoise toenemen tot bijna Sonic Youth-achtige proporties is het genieten bij Ramble Song.
Ron Rijghard in NRC

[...] je laat je oog zakken van de hemel (het scherm) naar de aarde (de vloer) waar de maestro's zitten en je geniet van hun geweldige muziek - flanerend langs jazz, krautrock en elegant klassiek - die doet dromen, dralen, dansen en denken aan die ruiszone tussen het leven en de dood.
Els Van Steenberghe in Knack Focus

concept en regie: BERLIN (Bart Baele en Yves Degryse) - spel film: Luk Sponselee, Menno De Schrijver, Michel Van Looveren, Jane Seynaeve, Anthe Baele, Jasper Meuris, Ester Van Nuffel, Ninke De Roeck, Mo Franken, Sigrid Desplentere, Jérôme Gouardères, Jaak Fremault, e.a. - video en montage: Bart Baele & Geert De Vleesschauwer - scenografie: Manu Siebens en BERLIN - compositie muziek: Peter Van Laerhoven - muzikanten: Peter Van Laerhoven, Tine Hubrechts, Eric Thielemans en Tim Coenen (live & film), Mo Franken, Ester Van Nuffel en Ninke De Roeck (film) - foto's: Koen Broos - productie: BERLIN - coproductie: deSingel, le CENTQUATRE-PARIS, C-TAKT met de steun van de Vlaamse Overheid, Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid (Podiumfonds) en Stad Antwerpen

Locatie Polyvalente zaal
Aanvangsuur20:15
Prijs€16,00
abo / groep€14,00
-26€10,00