donderdag

21.03.2019

20:15

Podium - Theater

BERLIN

True Copy

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze botsen er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Het merendeel daarvan blijkt uit het penseel van meestervervalser Jansen te komen. Gedurende meer dan twintig jaar wist hij de kunstwereld op te lichten. Hij deed dit zo overtuigend, dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschreven bij werk dat hij had geschilderd.

Vandaag zouden er verspreid over een paar musea wereldwijd nog steeds vier werken hangen, waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van hem komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij afleverde bij een werk ‘in de stijl van’ Chagall, deed hem na vele jaren de das om.

BERLIN legt met True Copy de vinger op enkele pijnpunten binnen de kunstwereld, maar het collectief vertelt eveneens het universele verhaal van één man die zich staande tracht te houden in een web van leugens. Of zijn het variaties op de waarheid?

BERLIN maakt fascinerend documentair theater dat zich situeert tussen fictie en realiteit. Aan elk project gaat een minutieus, langdurig en geëngageerd onderzoek vooraf, steeds resulterend in unieke producties die een grote indruk nalaten. 

Recensie De Standaard
Column NRC
Recensie NRC

Met 'True Copy' maakt BERLIN razend interessant docutheater over Geert Jan Jansen, 'de grootste meestervervalser van de eeuw'. Aan het einde ontpopt de voorstelling zich zelfs als een ware thriller.' '[**** De Standaard]

 

De afgelopen dagen werd duidelijk dat de valse Tête d’Arlequin - die zaterdag in Roemenië werd gevonden - er door BERLIN werd geplaatst. Even werd het wereldnieuws. De actie werd niet opgezet als publiciteitsstunt, noch als grap, zoals in diverse media werd gesuggereerd, maar is één van de verhaallijnen van TRUE COPY.

Het doel van onze actie was om in beeld te brengen hoe de Tête d’Arlequin haar weg zou terugvinden naar de oorspronkelijke Triton Collectie, waaruit het in 2012 werd ontvreemd. We wilden nagaan waar dit proces stokt, bij wie en waarom. Deze NRC-column van Joyce Roodnat duidt hoe de actie past in het werk van BERLIN.

concept & REGIE: BERLIN [Bart Baele en Yves Degryse] - met: Geert Jan Jansen - assistent geert jan jansen: Luk Sponselee - camera: berlin, Geert De Vleesschauwer, Jessica - Ridderhof en Dirk Bosmans - montage: berlin, Geert De Vleesschauwer & Fien Leysen - scenografie: Manu Siebens, Ina Peeters en BERLIN - compositie muziek & mixing: Peter Van Laerhoven - live mixing: Arnold Bastiaanse of Hans De Prins - piano: Govaart Haché - cello: Katelijn Van Kerckhoven - technische coördinatie: Manu Siebens en Geert De Vleesschauwer - technische assistentie: Rex Tee - geluidsopnames: Bas De Caluwé en Maarten Moesen - lichtontwerp: Barbara De Wit - trailers & teasers: Fien Leysen en BERLIN - productie: BERLIN - coproductie: Desingel [Antwerpen, BE], Le CENTQUATRE - [Parijs, FR], Het Zuidelijk Toneel - [Tilburg, NL], Brighton Festival [VK], - C-TAKT [Limburg, BE], Theaterfestival Boulevard [Den Bosch, NL], PACT Zollverein [Essen, DE] met de steun van: De Vlaamse Overheid, De Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid [Podiumfonds] - met dank aan: Saskia Verreycken, Diana Boro, Geert Jan - Jansen voor zijn medewerking aan  voorbereidingen, repetities en voorstellingreeks - BERLIN is creative associate bij deSingel [Antwerpen, BE] en artiste associé bij le CENTQUATRE-PARIS [FR] - contact pers & communicatie: sam loncke - foto's: Koen Broos

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€14,00
abo / groep€13,00
-26€11,00