donderdag

29.03.2018

20:15

Podium - Klassiek

Bach@Leut 8 - Wouter Dekoninck & Hildebrandt Consort BACH@Leut 8

Grosse Messe 1739 - J. S. Bach

We schrijven 1739. Leipzig bruist van de festiviteiten. Het is namelijk 200 jaar geleden dat Maarten Luther, Duits theoloog en hervormer en één van de belangrijkste figuren in de kerkgeschiedenis, de stad en de Thomaskirche bezocht. J.S. Bach, een grenzeloze Lutherbewonderaar, bewaart zorgvuldig diens theologische geschriften in zijn boekenkast, vaak aangevuld met persoonlijke aantekeningen.

Niet toevallig geeft Bach in 1739 zijn magistrale orgelmis Dritter Teil der Clavierübung uit. Het is een dubbel eerbetoon aan Luther: het bevat een door Bach op muziek gezette Duitse mis en een Catechismus, telkens gebaseerd op Lutherse koralen. Gerenommeerd organist en barrokkenner par excellence, Wouter Dekoninck, vertaalde deze orgelmis naar de klankwereld van Bachs barokorkest en zangers, gebruikmakend van Luthers koraalteksten en steunend op een grondige studie van de compositorische principes van de oorspronkelijke componist. Het resultaat is een monumentale mis, omgedoopt tot Grosse Messe 1739 für Bach und Luther, met een instrumentatie en duur die vergelijkbaar is met Bachs andere missa tota, de H-Moll Messe, gebracht in een versie voor een intieme bezetting.

De avant-première van de Grosse Messe 1739 für Bach und Luther kon alvast rekenen op erg lovende kritieken in de pers. U zal ongetwijfeld genieten van deze feestelijke mis op Witte Donderdag.

Instrumentaal hoorden we in deze kleine orkestbezetting pure perfectie. (…) Je moet het maar doen, een orgelwerk ter hand nemen en om de componist ervan te eren, het omtoveren naar een mis die zo van Bach zelf kon zijn. Klassiek Centraal.

Grosse Messe 1739 für Bach und Luther, een transcriptie van J. S. Bachs Dritter Teil der Clavierübung door Wouter Dekoninck.

Wouter Dekoninck & Hildebrandt Consort. Precieze bezetting wordt later bekend gemaakt - foto: Tine De Wilde 

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€17,00
+60€16,00
-26 / abo / groep€14,00