zaterdag

20.01.2018

20:15

Podium - Klassiek

Bach@Leut 8 - Het Collectief

Die Kunst der Fuge, een anamorfose door J. Schöllhorn

Enkele jaren geleden bracht Het Collectief Ein musikalisches Opfer ‘revisited’, waarin het Bachs meesterwerk met behulp van 20ste-eeuwse technieken en stijlen omvormde tot een eigentijds en uiterst originele compositie. Opnieuw richt Het Collectief zich tot Bach en gaat het aan de slag met dat andere ongenaakbare werk van hem: Die Kunst der Fuge.

De rechtstreekse aanleiding voor deze uitdaging is de ontdekking van het werk van de Duitse componist Johannes Schöllhorn (°1962), die een totaal nieuwe dimensie aan Die Kunst der Fuge geeft. Hij noemt zijn bewerkingen van de verschillende fuga’s en contrapuncti ‘anamorfosen of gedaanteverwisselingen, wat meteen de kern van het opzet van het werk blootgeeft. Net zoals Bach zijn subject in elke beweging opnieuw ontwikkelt, past Schöllhorn de hoogste kunde van de arrangeertechniek toe en laat ook hij nieuwe kleuren, stijlen en vormen naar voren springen in zijn ‘anamorfosen’.

Met Die Kunst der Fuge; een anamorfose brengt het altijd verbluffende Het Collectief in de reeks Bach@Leut 8 een buitengewoon origineel programma en bewijst het dat Bachs fugatische technieken anno 2018 springlevend zijn.

J. Schöllhorn - Anamorphoses, (selectie)
J.S. Bach - Die Kunst der Fuge, (selectie), instrumentatie Het Collectief

Het Collectief o.l.v. Johannes Schöllhorn
Thomas Dieltjens: piano - Wibert Aerts: viool - Vincent Hepp: altviool - Martijn Vink: cello - David Jay Murray: contrabas - Julien Hervé: (bas-)klarinet - Tomonori Takeda: (bas-)klarinet - Toon Fret: fluit - Jodie Lawson: hoorn - Alain De Rudder: trompet - Alain Pire: trombone - Pascal Rousseau: bastuba - Philippe Thuriot: accordeon - foto Het Collectief: Emanuel Maes - foto Johannes Schöllhorn: Royaumont

Locatie Sint-Pieterskerk Leut
Aanvangsuur20:15
Prijs€18,00
abo / groep€17,00
-26€16,00