zaterdag

19.02.2022

17:00

Expo - Beeldende Kunsten

Alaaf

Door de ogen van drie veelkleurige maskers

Tijdens de carnavalsperiode kleurt Maasmechelen helemaal rood, geel en groen. Verkleden, dansen en lekker gek doen. Daar denken de meeste mensen aan bij carnaval.

Maar wat is carnaval precies? Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Van daaruit waaide het over naar andere delen van Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste middeleeuwse vieringen van carnaval plaatsvonden in de Italiaanse steden. Met name het Venetiaanse carnaval, het Carnavale, trekt met zijn optocht en gemaskerd bal ieder jaar veel toeschouwers.

Het carnaval vindt ieder jaar plaats vlak voor het begin van de vastentijd, de veertig dagen voor Pasen, waarin christenen geen vlees mochten eten. Mogelijk stamt de naam van het feest dan ook af van de Latijnse uitdrukking ‘carne vale’, dat ‘vaarwel aan het vlees’ betekent. Een andere verklaring is dat carnaval een verbastering is van het Latijnse woord voor scheepswagen, ‘carrus navalis’, wat een verwijzing zou zijn naar de traditionele optochten tijdens het feest.

Tentoonstellingsmaker Marc Milissen creëert een boeiende expo, die je laat kennismaken met carnaval als een belangrijk onderdeel van de Maaslandse identiteit. Alaaf bekijkt carnaval door drie veelkleurige maskers. Een historisch masker geeft duiding en achtergrond. Een kunstzinnig masker belicht carnaval als inspiratie voor kunstenaars en het feestmasker zoomt in op het gezicht van carnaval in Maasmechelen.

  

Opening zaterdag 19 februari 2022 om 17u

Expoperiode: zaterdag 19 februari t.e.m. vrijdag 22 april 2022

Openingsdagen en -uren: ma t/m vr: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur, za van 9 tot 12 uur. Gesloten op zon- en feestdagen.

De openingsuren kunnen afwijken. Raadpleeg onze website voor je bezoek.

Toegang: gratis

In samenwerking met de dienst Erfgoed en de Maasmechelse carnavalverenigingen
Beeld: Meinder Milissen

Locatie BOX, Galerie XL, Galerie Oost
Timing17:00