zondag

23.09.2018

19:00

Expo - Beeldende Kunsten

100 jaar WOI

Oorlogsmachinerie en bevrijding

Opening expo zondag 23 september 2018 - 19 uur

Limburg was in 1914 één van de eerste provincies die door het Duitse leger bezet werden en Limburg zag ook als één van de laatste het Duitse leger terugtrekken. De militaire feiten bleven beperkt, maar de provincie was net als alle bezette gebieden een wingewest om de Duitse oorlogsmachine draaiende te houden. Zo werd een deel van de kolenindustrie ontmanteld ten voordele van de Duitse oorlogsindustrie. De grenzen met Nederland werden afgesloten door een aaneengesloten draadversperring, waarvan delen onder elektrische spanning stonden, de zogenaamde 'doodendraad'. De gemeenten Mechelen-aan-Maas en As beschikten over uitgestrekte gebieden, die ideaal bleken voor het opleiden van de Duitse troepen.

In 1917 werd door de Duitsers op het grondgebied van As de moderne en vernieuwende Fliegerschieβschule Asch opgericht om waarnemers te leren schieten en observeren. Het daarbij horende schietveld, Schieβplatz Asch van 98 km², waaronder ook een 40 kilometer lang loopgravennetwerk op de Mechelse heide, behoorde tot één van de grootste van zijn tijd en was uniek in Europa.

Tentoonstellingsmaker Marc Milissen creëert een fascinerende interactieve tentoonstelling, die de bezoeker kennis laat maken met dit weinig gekende stukje regionale geschiedenis. Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de bevrijding integreert hij een universele boodschap van hoop en vrede, gebaseerd op de Boodschap voor een betere wereld die Frans Medaer in 1998 neerpende en die twintig jaar later vertaald is in bijna 800 talen en dialecten.

 i.s.m. Dienst Erfgoed en de bibliotheek

 

Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar bevrijding presenteert CC Maasmechelen een uitgebreid en gevarieerd pakket van activiteiten, dat op een boeiende manier dit herdenken huldigt. Volg het logo van 100 jaar WO I.

 

Expoperiode: maandag 24 september t/m woensdag 19 december 2018

Galerie XL

Openingsdagen en -uren: ma t/m vr: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 20 uur, za: van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur (gesloten op zondagen en op 2 en 18 oktober, 1, 2 en 15 november, 14 december). Tijdens de openingsdagen in de herfstvakantie sluit de expo om 17 uur.

Gratis toegang

foto: Dienst Erfgoed

Locatie Cultuurcentrum
Timing19:00