PER MAAND
PER CATEGORIE
Programma › Ensor Strijkkwartet & Piet Kuijken
Do 4 Mei 2017 20u15 Sint-Pieterskerk Leut Klassiek
Ensor Strijkkwartet & Piet Kuijken
D. Sjostakovitsj
Erik Robberecht: viool - Francis Reussens: viool - Frans Vos: altviool - Steven Caeyers: cello
Piet Kuijken: piano
Prijs 14.00 / +60 13.00 / -26, abo, groep 12.00 › Reserveren
D. Sjostakovitsj - 24 Preludes Op. 34, Strijkkwartet nr. 8 in c Op. 110, pianokwintet in g Op. 57
Het Ensor Strijkkwartet, opgericht in 1990, is al sedert 1997 een vaste muzikale gast in onze kamermuziekreeks. Het Ensor Strijkkwartet profileert zich als een ensemble dat de hele kwartetliteratuur van klassiek tot hedendaags wil vertolken.
Dit seizoen gaat het kwartet een samenwerking aan met pianist Piet Kuijken en bijten ze zich vast in het oeuvre van Dmitri Sjostakovitsj.

De muziek van Sjostakovitsj is verankerd in de politieke, maatschappelijke en culturele gebeurtenissen van Rusland. Dertien dagen na de voltooiing van Lady Macbeth begon hij met een cyclus van vierentwintig Preludes, Op. 34 (1930). Miniaturen in alle toonsoorten van de kwintencirkel. Het voortreffelijk pianokwintet Op. 57 (1940) ontstond nog, voordat de oorlog uitbrak. Alle eigenschappen van Sjostakovitsj’ taal,- sterk verbonden met de traditie - smelten juist in dit werk voor de eerste keer samen. Het strijkkwartet nr. 8 (1960) is veruit het vaakst uitgevoerde van de hele cyclus en niet toevallig ook datgene met de kleurrijkste niet-muzikale achtergrond. Hij droeg het op aan ‘zichzelf’ en heeft de officieuze opdracht meegekregen ‘Ter nagedachtenis van de slachtoffers van het fascisme en de oorlog’.

SLUIT