2023-10-04 -Khalid Benhaddou - foto Pieter VerhaegheLR.jpg

Khalid Benhaddou

El-Andalus

Schouwburg
20:55

CC en Dienst Samenleven & Wijkpreventie i.s.m. Cultuursmakers en Davidsfonds 

Je beseft het misschien niet, maar de islam maakt integraal deel uit van het Europese erfgoed. Terwijl christelijk Europa in de ‘duistere middeleeuwen’ leefde, was het islamitische Spanje van de 8ste tot de 12de eeuw een baken van cultuur en een doorgeefluik van kennis, waardoor de renaissance mogelijk werd.  

Tijdens dit ‘gouden tijdperk van de islam’ bloeiden de wetenschappen, de landbouw, de economie en de cultuur. Joden, christenen en moslims leefden onder islamitisch bestuur samen. En niet zomaar ‘samenleven’ in de multiculturele betekenis van het woord (omdat ze interactie hadden met elkaar), het was een culturele en intellectuele samensmelting.  

Tegen het einde van de middeleeuwen raakte de islamwereld echter in verval. Nog altijd vertonen islamitische landen op relevante graadmeters een achterstand op het Westen. Waar ligt dat aan en hoe keert men het tij?  

Khalid Benhaddou is islamleerkracht, voorzitter van het platform Vlaamse imams, coördinator van het onderwijsnetwerk islamexperten tegendiscours én imam van de grootste Gentse moskee. Khalid Benhaddou is ook Belg, Vlaming, Marokkaan en moslim. Hij is een progressieve stem in de moslimwereld en de verpersoonlijking van de ‘rationele islam’. Nadenken, analyseren, twijfelen en in dialoog gaan typeren hem. De islam is altijd een onderdeel van zijn leven geweest, een bron van fascinatie èn een waardegedreven kompas.  

foto: Pieter Verhaeghe 

De lezingenreeks 'Venster op de wereld' nodigt bekende en minder bekende sprekers uit die hun sporen verdienen in de media, de journalistiek, literatuur, cultuur of de ontwikkelingssamenwerking. Ze verhelderen actuele thema’s of laten u via een specifieke invalshoek kennismaken met regio’s dichtbij of veraf, vaak met sterk beeldmateriaal ter illustratie.