woensdag

04.10.2017

20:15

Podium - Theater

Josse De Pauw & Kris Defoort / LOD muziektheater & KVS

De Mensheid

Ik ben een mens en ik ben er trots op. Daarom sta ik hier, om de verdediging van mijn soort op me te nemen. Tegen de beschuldigingen van de azijnpissers, de halfbakken intellectuelen, de verwarde filosofen en de geperverteerde romanschrijvers. Ik doe dit pro Deo.

Voorgaande zijn de woorden van Arnon Grunberg in De Mensheid zij geprezen. Maar Josse De Pauw heeft na lezing van het pamflet sterk de indruk dat de schrijver die mensheid al evengoed vernedert. Daarom plaatst hij Arnon Grunberg zélf in de beklaagdenbank, legt hem zijn eigen tekst ten laste en geeft hem elke avond opnieuw de kans om zichzelf vrij te spreken. Josse De Pauw speelt en sopraan Claron McFadden geeft een stem aan de vernederde mensheid. Kris Defoort fungeert als muzikale raadgever.

U zag vorig jaar De Helden, het eerste deel van de trilogie die Josse De Pauw maakt voor LOD muziektheater. Een trifonie noemt De Pauw deze voorstellingen, die alle poëtische maar indringende kanttekeningen maken bij onze tijd.

Grunbergs pamflet beweert dat mensen varkens en lafaards zijn, dat ze onvermijdelijk zo in mekaar zitten. Dat kan dan wel zo zijn, maar de mensheid wil geprezen worden en dus kan de schrijver maar beter een andere toon aanslaan. Of niet?

 

Gratis inleiding om 19.30u.

met: Josse De Pauw, Arnon Grunberg - zang: Claron McFadden - tekst: Arnon Grunberg - concept en regie: Josse De Pauw - compositie: Kris Defoort - tekstbewerking: Mark Schaevers - licht en decor: Eric Soyer - kostuums: Greta Goiris - productie: LOD muziektheater & KVS - coproductie: Le Manège Maubeuge, La Rose des Vents Villeneuve d’Ascq - -foto Josse De Pauw: Kurt Van der Elst - foto Arnon Grunberg: Keke Keukelaer - foto: Das Tier (2005), Armando, olie op doek, 150 x 200 cm, collectie kunstenaar, met dank aan MOA / Museum Oud Amelisweerd, Bunnik NL.

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€15,00
+60€14,00
-26 / abo / groep€12,00