woensdag

08.11.2017

20:15

Podium - Theater

Behoud de Begeerte

Ten Oorlog-solo - Van en met Tom Lanoye

Tom Lanoyes spraakmakende marathonbewerking van acht koningsdrama’s van William Shakespeare, in première. De regie was in handen van Luk Perceval en werd gespeeld door zijn legendarische Blauwe Maandag Compagnie. Dertien acteurs, veertien maanden repeteren, goed voor tien uur toneel, in drie afleveringen, of gebundeld op één dag, het was een titanenwerk.

Na een triomftocht in binnen-en buitenland bleef de vraag naar een reprise luid klinken, tot het jaar 2000, toen Lanoye door de Nederlanden toerde met zijn Ten Oorlog-solo. NRC Handelsblad schreef: Lanoye houdt in anderhalf uur de spanningsboog prachtig vol. Hij is een poëtische krachtbron, even vitaal en vol spankracht als de voorstelling ‘Ten Oorlog’ zelf.’

Opnieuw is de vraag naar een reprise opgelaaid, luider nog sinds Ten Oorlog de Nederlandstalige toneelcanon aanvoert en het stuk na een grootscheepse bevraging van theaterbezoekers, acteurs en regisseurs werd uitgeroepen tot de meest noodzakelijk te hernemen voorstelling.

Het jubileumjaar 2017 nodigde uit tot een nieuwe reeks voorstellingen. Als berucht en begenadigd performer balanceert Tom Lanoye tussen het verhevene en het banale, het geestige en het wrede. Met spitse tussenteksten gunt hij ons ook een blik op de creatieve motor van Ten Oorlog en de evolutie van de taal, van oubollig klassiek naar experimenteel en brutaal eigentijds.

 

Schuimbakken en modderfokkers in een geniale taalconstructie. Kunst

Gratis inleiding om 19.30u.

spel: Tom Lanoye - tekst en regie: Tom Lanoye - licht: Hugo Moens - video: Klaas Verpoest - techniek: Karel Marynissen - productie: Leander Coorevits - foto: Filip Van Roe - vormgeving print: Dooreman - promotie: Hanna Verhofstede (Vl) en Janne Colenbranders (Nl) - catering: Harry Belmans - tourplanning: Thassos (Vl) en Tiemersma & Van Bokhorst (Nl) - NV Lanoye: Saskia Liénard - zakelijke leiding: Peter Deuss - algemene leiding: Luc Coorevits - een productie van Behoud de Begeerte.

Locatie Schouwburg
Aanvangsuur20:15
Prijs€16,00
+60€15,00
-26 / abo / groep€14,00